תופעת כפל הביטוחים הפכה בשנים האחרונות לתופעת מדינה של ממש, כאשר בימינו, ישראלים רבים מחזיקים ברשותם מספר פוליסות ביטוח שונות, אשר במקרים רבים מתנגשות זו עם זו. תופעה זו, אשר זוכה לביטויים תדירים בתקשורת ובאולמות בתי המשפט, נובעת בראש ובראשונה מהמגוון הרחב של פוליסות הביטוח השונות בשוק, וכן מהסרבול הניכר באופן הניסוח של פוליסות אלו, המונע פעמים רבות מהאדם מן היישוב מלהבין לעומק את תנאי הפוליסה.
מהו מקורה של התופעה?
מטבע הדברים, שוק הביטוח בישראל, כמו גם בשאר מדינות העולם, מתבסס בראש ובראשונה על החשש הטבעי שיש לכל אדם מהעתיד, חשש אשר מוביל את האדם לרכוש פוליסת ביטוח אשר נועדה להעניק לו “גב” בעת צרה. מדי יום, סוכני הביטוח הפועלים מטעם חברות הביטוח הפרטיות עושים שימוש בפחד טבעי זה, וזאת לצורך שיווקם של ביטוחים שונים ומגוונים, והגדלת רווחיהם העסקיים.
גורם נוסף להיווצרות התופעה, אשר נובע אף הוא מהתחרות הגוברת בתחום שוק הביטוח, הוא הגיוון הרחב בין פוליסת הביטוח השונות, כאשר כל פוליסה מציעה תנאים שונים במקצת מרעותה, וכיסוי ביטוחי שונה אף הוא. מסיבה זו, ובשעה שאדם מעוניין לבטח עצמו באופן מלא, ובמגוון תחומים שונים, עליו להחזיק במספר פוליסות ביטוח שונות, אשר בתחומים מסוימים מעניקות כיסוי ביטוחי זהה, אך לא ניתנות למימוש כפול בשעת הצורך.
מה המשמעות מבחינת הצרכן?
מסיבה זו, מרבית הישראלים מתוודעים לראשונה לתופעת כפל הביטוחים רק בשעה שהחשבונית בגין תשלום הפרמיה מוגשת לביתם, וזאת בגין מספר ביטוחים שונים ובעלי כיסוי ביטוחי זהה. במרבית המקרים, בשלב זה אין לאזרח ברירה אלא לקבל את הדין, ולהסכין עם תשלום כפול ואף משולש לחברות הביטוח השונות, וללא קבלת תמורה בפועל.