מהי קרן השתלמות?

צרו איתנו קשר

קרן השתלמותככל שעוברות השנים, יותר ויותר אזרחים בישראל מבינים את החשיבות של השקעה בחיסכון כספי לתקופת זמן מוגדרת מראש, וזאת לצרכים שונים. מסיבה זו, נוצרו לאורך השנים שורה ארוכה של אפיקי חיסכון למיניהם, אשר מעניקים לכל אדם מגוון רחב של אפשרויות להשקעה כספית, וזאת בהתאם לבחירתו.

באופן עקרוני, מרבית אפיקי החיסכון הקיימים בימינו מחולקים לשתי קטגוריות על: אפיקי חיסכון לטווח קצר, כדוגמת פיקדון בנקאי נזיל, ואפיקי חיסכון לטווח ארוך, כדוגמת חסכונות פנסיוניים למיניהם. עם זאת, בטווח נוצר אפיק חיסכון נוסף, המוגדר כאפיק חיסכון לטווח בינוני, ומוכר בשם "קרן השתלמות".

מהי קרן השתלמות?

במקור, קרן ההשתלמות נוצרה כאפיק חיסכון לפרק זמן מוגדר של שש שנים, כאשר מטרתה הייתה לשמש עובדים שכירים במשק לצורך מימון כנסים מקצועיים והשתלמויות למיניהן. עם זאת, ברבות השנים הלך וגבר השימוש בקרנות ההשתלמות מטעם גופים שונים במשק, כאשר בימינו קיימות קרנות השתלמות מיוחדות לעצמאיים, וכן לחברים במושבים ובקיבוצים שונים.

בימינו, קרן ההשתלמות מהווה בפועל אפיק חיסכון נוסף לכל דבר, כאשר ייחודה של קרן ההשתלמות הוא שמטבעה היא תקפה לפרק זמן של שש שנים, מה שמבדיל אותה הן מאפיקי חיסכון קצרי טווח, והן מאפיקי חיסכון פנסיוניים למיניהם. יתרון נוסף שמעניקה קרן ההשתלמות הוא שמבין כל אפיקי החיסכון לטווח ארוך הקיימים במדינת ישראל, זוהי תוכנית החיסכון היחידה המעניקה פטור מלא ממס על ההפקדות אליה, וכן על הסכום הכספי הנאגר בה, מה שהופך אותה לאפיק חיסכון רווחי עבור אלפי ישראלים מדי שנה.

כיצד משתמשים בקרן השתלמות?

באופן כללי, קיימים מספר סוגים שונים של קרנות השתלמות בישראל, כאשר שתי המרכזיות ביניהן הינן קרן ההשתלמות לשכיר, וקרן ההשתלמות לעצמאי. בעוד שההפקדות לקרן ההשתלמות לעצמאי מבוצעות על ידו, כאשר הפקדות אלו מוכרות כהוצאה מוכרת לצורכי מס, ההפקדות לקרן ההשתלמות לשכיר מבוצעות על ידי המעסיק עצמו.

במרבית המקרים, המעסיק מפקיד אחוז מסוים מהכנסותיו של השכיר (לרוב כ-2.5% משווי משכורתו החודשית) ובנוסף מפריש לקרן אחוז מסוים מטעמו (לרוב כ-7.5% משווי המשכורת החודשית).

יש לציין בהקשר זה, כי מבחינה חוקית אין זו חובתו של המעסיק לפתוח לזכות העובד קרן השתלמות, והדבר תלוי ברצונו. עם זאת, ההפקדה לקרן השתלמות הפכה בימינו לאחת מההטבות שמציעים מקומות העבודה בישראל כדרך לגייס עובדים מוכשרים, ובמקרים רבים סוגיה זו נמצאת על הפרק כחלק מהמשא ומתן על תנאי העבודה בין המעסיק לעובד החדש.

מה משפיע על גובה החיסכון בקרן ההשתלמות?

שיעור החיסכון המצטבר בקרן ההשתלמות מושפע ממספר גורמים שונים, כאשר בראש ובראשונה מדובר בהיקף שכרו של העובד, אשר משפיע ישירות על גובה הסכום המופקד מדי חודש. כמו כן, גובה החיסכון מושפע בצורה ישירה מהחלטת המעסיק, לרוב במסגרת משא ומתן מול העובד, לגבי איזה אחוז מן המשכורת החודשית של העובד ברצונו להפקיד, ומהו האחוז אשר יופקד מטעמו בנוסף.

הגורם השלישי, אשר פעמים רבות משפיע באופן ממשי על היקף החיסכון הכולל, הוא התשואות הניתנות על החיסכון. בדומה לשאר קופות הגמל בישראל, גם קרנות ההשתלמות צוברות ריבית, כאשר גובה הריבית מתבסס על אופי ההשקעות בהן מנוהלת הקרן. מסיבה זו, ככל שהקרן מנוהלת בהשקעות בעלות מידת סיכון גבוהה יותר, כך עולה האפשרות לצבור רווח גדול יותר מחד, ולהפסיד נתח ניכר מסכום החיסכון מאידך. כך שבמקרים רבים, השקעה בקרן השתלמות בעלת היסטוריה "בעייתית" עלולה לפגוע באופן ממשי בחיסכון הכספי של הלקוח, ועדיף לנסות ולהימנע מכך מראש.

ייעוץ פיננסי רון מאיר

ייעוץ פיננסי רון מאיר

רון מאיר, איש מקצוע מוכר בתחום ייעוץ פיננסי, עם ניסיון עשיר מאד בתחום והצלחות מרובות של עסקים ואנשים פרטיים. מנהל המרכז לייעוץ פיננסי, המקום שמרכז את כל המידע הכי מקצועי והכי עדכני ברשת.

התקשרו עכשיו! דילוג לתוכן