מהי קרן נאמנות?

צרו איתנו קשר
תוכן עניינים

קרן נאמנותקרן נאמנות נחשבת לאחד ממכשירי ההשקעה הנפוצים ביותר. בישראל ובעולם ניתן למצוא סוגים רבים ומגוונים של קרנות שכאלה ובין המשקיעים בהם ניתן למצוא פרופילים מגוונים. הן מתאימות גם כאשר מדובר על משקיעים אוהבי סיכון, שרוצים להשיג תשואות עודפות, וגם כאשר מדובר על משקיעים סולידיים כלומר כאלה שאינם אוהבים סיכון או שמעדיפים סיכון נמוך.

בשורות הבאות נראה מהי קרן נאמנות, איך אפשר לרכוש יחידות השתתפות, ומדוע זה כדאי.

ממניות ועד זהב

קרן נאמנות נחשבת למכשיר השקעה בשוק ההון. אנשים רוכשים קרנות נאמנות מתוך סיבה אחת ויחידה. בדומה לאנשים שרוכשים מניות, שמפקידים כספים בתוכנית חיסכון או כאלה שסוחרים במטבע חוץ, גם כאן המטרה של הרוכש פשוטה – להרוויח מעליית מחיר הקרן.

כאשר רוכשים קרן נאמנות רוכשים למעשה יחידות השתתפות. יחידות ההשתתפות הללו מייצגות בעלות על נכסים מסוגים שונים, שכן מדובר למעשה על מכשיר השקעה מורכב. מכשיר השקעה כזה מבצע השקעה ישירה בנכסים פיננסיים מסוגים שונים כגון מניות, אגרות חוב, חוזים עתידיים, מטבע חוץ, ולעיתים גם בסחורות כגון חיטה או זהב.

בעיני אנשים רבים, השקעה בקרנות נאמנות מהווה חלופה לבחירה באדם חיצוני שישמש כמנהל תיקי השקעות. גם בקרנות השונות ישנו בעצם ניהול מקצועי שמקבל החלטות שונות לגבי מהות הנכסים המועדפים. הגוף שמקבל את ההחלטות הללו נקרא בשם "מנהל הקרן" ועבור עבודתו גובה הקרן דמי ניהול.

למה זה טוב

בשלב זה עולה מאליה השאלה האם השקעה בקרנות נאמנות היא מומלצת או לא. התשובה לשאלה זו היא מורכבת, וקשה להשיב עליה באופן נחרץ, בדיוק כמו לגבי השאלה "האם כדאי להשקיע במניות". עבור מי ששולט ברזי שוק ההון, קיימים מכשירי השקעה מתוחכמים יותר, אבל אין ספק שעבור מרבית הציבור, מדובר על כלי השקעה טוב, נוח ויעיל. בין היתרונות החשובים של קרנות הנאמנות ניתן למצוא פשטות, נוחות, זמינות ופיזור סיכונים.

  • פשטות – רכישה של קרנות נאמנות נעשית באמצעות פניה לגורמים שונים, שפועלים ישירות מול הבורסה לניירות ערך. בתי השקעות ואפילו בנק מסחרי רגיל מעבירים עבור לקוחותיהם הוראות רכישה ומכירה באופן יומיומי. למעשה, כיום ניתן להעביר הוראות גם באינטרנט, למשל באמצעות אתר האינטרנט של הבנק, שמספק פלטפורמת מסחר.
  • קל להשוות – קרנות נאמנות מחולקות לפי תחומים ומגזרים. בין היתר ישנן קרנות שמשקיעות בעיקר במניות, אחרות משקיעות בעיקר באגרות חוב ויש שמשקיעות בעיקר במטבע חוץ. דרך זו מאפשר גם למשקיע חסר ניסיון או ידע רחב להשוות בין ביצועים היסטוריים שונים של קרנות שונות, וכך לקבל החלטת קניה מושכלת.
  • פיזור סיכון – כאשר מבצעים השקעה בקרן נאמנות, שמשקיעה במניות, למשל, מקבלים מכשיר השקעה שמבצע פיזור סיכונים. לעומת השקעה ישירה במניות, כאן רוכשים למעשה סל של מניות שונות, כאשר רמת הסיכון שהקרן לוקחת ידוע מראש (על פי תקשיף – הצהרת מדיניות הקרן). במקביל, משקיעים חובבי סיכון יכולים לבחור דווקא בקרנות ממונפות – כלומר כאלה שלוקחות סיכונים גדולים יותר, בכדי לנסות ולהשיג תשואה גבוהה באופן מיוחד.
  • אפשר גם הוראת קבע – אמצעי נוח לרכישת קרנות נאמנות באופן קבוע, על פי סכום שהוגדר מראש וניתן לשינוי.

משלמים עמלות

עבור השקעה בקרנות נאמנות שונות משלם הרוכש סוגים שונים של עמלות. המחיר אינו נשען על ביצועי הקרן, כי אם בעיקר על סוג הקרן. כך, קרנות כספיות וסולידיות גובות עמלות נמוכות יותר (בדמי ניהול) לעומת קרנות מניתיות, למשל. במקביל, יש עמלות נוספות שיש לקחת בחשבון כגון "דמי שמירה" – עמלה שנגבית על ידי הבנק. כאשר משווים בין קרנות שונות, כדאי להתייחס גם למרכיב העלות שנקבע על ידי מנהל הקרן.

קרן נאמנות
התקשרו עכשיו!