במציאות הכלכלית הנוכחית של ישראל, רבים מאיתנו מתמקדים בהווה ובמאבק לשמור את הראש מעל המים מבחינה כלכלית. ההמלצה הברורה עבור כל אחד ואחת, עם זאת, היא לחשוב על הפרישה מוקדם ככל האפשר – וכמובן להיערך לכך.תכנון פרישה הוא משימה בעלת חשיבות מכרעת, בכוחה להגדיר בדיוק כיצד ייראו החיים בשנים שלאחר העבודה ולהבטיח רווחה כלכלית ואיכות חיים גבוהה. אספנו עבורכם כמה נקודות לתכנון נכון של הפרישה שלכם.
בתכנון פרישה כל המקדים הרי זה משובח
ההמלצה הראשונה שלנו היא להתחיל להפריש כספים לפנסיה מוקדם ככל האפשר. ברור שיש השפעה למאזן הכלכלי הנוכחי, להכנסות ולהוצאות שלכם בדרך לקבלת ההחלטה, אולם ההנחה היא שאם תקדימו לדאוג לפנסיה – בהתאם ליכולות שלכם כמובן – תוכלו לצבור סכומים נאים בהחלט. כך הסכומים יצטברו להם לממדי ענק, וכך הריביות תוכלנה להצטבר ולהגדיל את ההון עוד יותר.
כיום יש חובת הפרשה לשכירים ולעצמאים כאחד. עם זאת חשוב לבחון את מכלול האפשרויות, לסקור מסלולים שונים של חיסכון ולהחליט מהי קרן הפנסיה האידאלית עבורכם. זו הסיבה לכך שאפשר בהחלט לשקול שימוש בשירותיו של יועץ פנסיה מקצועי, שיוכל להציג לכם את תמונת המצב המדויקת, להמליץ לכם על התכניות המתאימות לכם ביותר ולעתים אף לסייע לכם בהתנהלות השוטפת מול הגורמים השונים הפועלים בשדה המשחק.
עוד על: בחירת קרן פנסיה – למה חשוב לשים לב בבחירת קרן פנסיה?
איסוף נתונים ומסמכים לצורך תכנון נכון של הפרישה
ככל שמועד הפנסיה מתקדם, עליכם להיערך לקראתו. המשמעות העיקרית של כך היא שהשנים שלפני היציאה ממעגל העבודה הן הזדמנות מצוינת לעשות סדר ב"בלגן" ולאסוף את כלל הכספים, הזכויות והתכניות שצברתם במהלך השנים: לא רק קרנות פנסיה אלא גם קופות גמל, קרנות השתלמות, פוליסות ביטוח מסוגים שונים וכן הלאה. ביצוע הבדיקה יבטיח שדבר מה כלכלי לא ייפול לו אל בין הכיסאות, ויאפשר לכם להבין היטב לקראת מה אתם הולכים.
תהליך קבלת כספי הפנסיה והזכויות האחרות הוא במידה רבה ביורוקרטי. יש צורך למלא את הטפסים הרלוונטיים ולאסוף מסמכים הכרחיים, דוגמת הסכמי עבודה (פרטיים או קיבוציים), חוזים המתייחסים לתנאי הפריסה, סימולציה של תנאי הפרישה ממדור השכר במקום העבודה הנוכחי, העתקים של טפסי 161 מהמעסיקים הקודמים וכן הלאה. מי שאינו ממלא את הטפסים כשורה ולא דואג למסמכים הנדרשים עלול למצוא את עצמו מתקשה לקבל את הזכויות, או לכל הפחות ממתין להן תקופה ארוכה.
רגע, מתי בדיוק פורשים?
כיום אי אפשר להעריך מראש מתי תיעשה הפרישה. למרות שיש גיל פנסיה מוגדר כיום בחוק – 67 אצל גברים ו-62 אצל נשים – הגיל ה"רשמי" עתיד להשתנות כבר בשנים הקרובות. זאת לצד האפשרות של אנשים אחרים לפרוש במועד המתאים להם. למרות שמדובר בתהליך דינמי שעשוי להשתנות, ניתן בהחלט לחשוב מבעוד מועד באיזו תקופה מתכוונים לפרוש. זאת בהתאם לרצונות האישיים שלכם, לתכניות הפנסיה הקיימות עבורכם וכן הלאה.
שימו לב שגם בשנה קלנדרית נתונה, יש חשיבות למועד הספציפי בו נעשית הפרישה. הכלל כאן פשוט יחסית: עבור מי שפורש לפני ה-30 בספטמבר במהלך השנה יוגדר כי שנת העזיבה תהיה שנת הפרישה הראשונה. המיסים עבור מענקי הפרישה יתווספו לכן לאלו של העבודה, כך שסביר להניח שהמס שהוא משלם עבור המענק יהיה גבוה יותר. עבור מי שפורש החל מחודש אוקטובר ועד לסוף השנה הקלנדרית, השנה הראשונה מבחינת חישוב הפרישה תהיה השנה העוקבת. יש לכך כמובן חשיבות כלכלית.
חשוב להכיר את אפשרויות הפרישה הקיימות בחלק מהסכמים וממקומות העבודה, לרבות הסכם פרישה מרצון, הסכם יציאה לפנסיה מוקדמת ועוד. ייתכן שתכניות מהסוג הזה תהיינה מתאימות יותר עבור האדם המסוים.