במהלך העשורים האחרונים, ובעקבות העלייה המתמשכת בתוחלת החיים ברחבי העולם, הולכת וגוברת ההבנה הציבורית כי ככל שהאוכלוסייה הולכת ומזדקנת, כך עולה החשיבות ביצירת אפיקי חיסכון עתידיים עבור האזרחים המבוגרים, אשר יאפשרו להם לאגור בצד חלק מסוים מהכנסתם, ולעשות בו שימוש בתקופה שלאחר יציאתם לפנסיה, מה שימנע מהם מליפול למעמסה על מוסדות המדינה בעתיד.
כיצד משתמשים בקופות גמל?
כאמור, קופת הגמל מהווה בפועל תוכנית חיסכון פנסיוני לכל דבר, כאשר בדומה לכל תוכנית חיסכון אחרת, כל השקעה בתוכנית מעמידה לרשותו של המפקיד ריבית מסוימת, אשר בה יוכל לעשות שימוש עם תום המועד הקבוע בהסכם (במקרה זה – לאחר הגיעו לגיל הפנסיה).
- קופת גמל לשכירים – ההפקדות לקופת גמל מסוג זה נעשות במשותף על ידי השכיר עצמו ועל ידי מעסיקו, כאשר כל אחד מהם משקיע סכום מסוים מדי חודש כחיסכון אשר יעמוד לרשותו של השכיר עם הגיעו לפנסיה. החוק קובע כי מדי חודש, הן השכיר והן מעסיקו רשאים להפקיד סכום כספי אשר לא יעלה על אחוז מסוים ממשכורתו החודשית הכוללת של השכיר, כאשר אחוז זה מתעדכן בחוק אחת לזמן מה.
- קופת גמל לעצמאיים – ההפקדות לקופת גמל מסוג זה מבוצעות על ידי העצמאי לבדו, וזאת תחת מגבלה על אחוז מסוים מהיקף הכנסתו החודשית, כפי שנקבע בחוק.
יש לציין בהקשר זה, כי בישראל קיימות מספר קופות גמל שונות, כאשר כל אחת מהן מעניקה תנאים והטבות שונות לעמיתיה המחזיקים בחשבונותיה. החוק קובע במפורש, כי כל תושב בישראל רשאי לבחור באיזו קופת גמל ברצונו להחזיק את חשבונו, כאשר החלטה זו אינה תלויה באיש מלבדו, ולרבות במעסיק.
מה היתרונות בקופות גמל?
עם זאת, ובנוסף ליתרונות המוזכרים לעיל, השימוש בקופת הגמל מעניק לחוסך עצמו שורה של הטבות מס שונות, כאשר החוק קובע כי הפקדות כספיות לקופות גמל יהיו פטורות מתשלום מס. כמו כן, החוק קובע כי במקרה של קופת גמל לשכיר, השכיר עצמו לא יידרש לשלם מס על הפקדותיו של המעסיק. הדבר הופך את קופת הגמל לאפיק חיסכון פנסיוני מניב ויעיל, וזאת בהשוואה למגוון הרחב של אפיקי החיסכון הפנסיוני השונים הקיימים בימינו.