אחד מאפיקי ההשעה המוכרים ביותר הוא קרן השתלמות. לא כל אחד זכאי בפתיחת קרן השתלמות, אך בכל זאת, המדינה מעודדת את כל מי שיכול בפתיחת קרן זו. אחד האלמנטים החשובים בקרן השתלמות הוא העובדה שהיא מוגבלת בזמן. כלומר, לא ניתן למשוך כספים, מלבד מקרים חריגים לפני התקופה הנבחרת. בדרך כלל התקופה הנבחרת תהיה 6 שנים או 3 שנים. מהי קרן השתלמות וכיצד נבצע פדיון קרן השתלמות? על כך במאמר הבא.
פדיון קרן השתלמות- מהי קרן השתלמות?
קרן השתלמות היא אפיק חיסכון לטווח בינוני עד ארוך. קרן השתלמות מוצעת הן לשכירים והן לעצמאים. את הכספים שהפקדתם בקרן השתלמות ניתן לפדות אחת ל6 שנים לרוב. במקרים חריגים קיימות נקודות יציאה לפני 6 שנים. קרן השתלמות מתאימה גם לעובדים וגם לקיבוצים או מושבים אשר מעוניינים להשקיע את הכסף שלכם ולהרוויח תשואה מכובדת עבור חברי המקום.
בשונה מאפיקי חיסכון אחרים, קרן השתלמות נחשבת לקרן רווחית ומשתלמת מאוד, מכיוון שניתן למצוא הטבות מס על הפקדות. כמו כן, בקרן השתלמות ניתן לפדות את הרווחים מבלי להפריש מס רווחי הון.
קרן השתלמות היא קרן המוצעת על ידי חברות ביטוח ובתי השקעות. קיימים קרנות השתלמות שונים אשר בכל קרן השתלמות ניתן לבחור את מסלול ההשקעה. בהתאם למסלול ההשקעה שנבחר, יקבע גובה דמי הניהול. בדרך כלל, דמי הניהול הגבוהים ביותר יהיו עבור קרן השתלמות במסלול מניות.
יש לקחת בחשבון שלא כל אחד יכול להצטרך לקרן השתלמות. במקרה של שכירים, רק מקום שמציע לעובדיו פתיחת קרן השתלמות יוכל להנות ממנה. במקרה של עצמאים, ניתן לפתוח קרן השתלמות באופן עצמאי, כאשר רק הם מפרישים לקרן בהתאם לסכום שהם בוחרים.
לרוב לעצמאים יהיה מותר להפריש עד 18,000 שקלים בכל שנה. מעל ל-18,000 שקלים, המשקיע יהיה חייב במס רווחי הון. מס זה עומד על כ-25% מהרווחים.
פדיון קרן השתלמות לאחר 6 שנים
לאחר שעברו שש שנים, מהיום בו הפקדתם את הכסף שלכם בקרן השתלמות, ניתן למשוך את הכסף שנמצא בקרן ללא צורך בתשלום בגין רווחי הון. מס רווחי הון הוא מס שמוטל על הרווח שלכם בשיעור של 25%. סכום זה יכול להיות משמעותי מאוד עבור משקיע לטווח הארוך. לכן, מומלץ לא לפדות את הכסף לפני שעברו 6 שנים.
עם זאת, קיימים מקרים חריגים בהם ניתן לפדות את הכסף מקרן ההשתלמות לאחר 3 שנים ועדיין להנות מפטור מס רווחי הון. לדוגמא, במידה שאתם מעוניינים לבצע משיכה עבור השתלמות בארץ או בחו"ל. לשם כך יש לוודא שההשתלמות עומדת בתנאים הכתובים בחוק. דוגמא נוספת היא בעת הגעה לגיל פרישה – 67 לגברים ו-62 לנשים, ניתן לפדות את הכסף לפני שעברו 6 שנים.
פדיון קרן השתלמות- הלוואה
במידה שיש לכם חיסכון בקרן ההשלמות, אך תקופת ההשקעה טרם עברה ואתם לא יכולים לפדות את הכסף, ניתן לבחור בהלוואה מתוך הסכום שצברת בקרן ההשתלמות. האם זה כדאי? התשובה היא כן, מאחר שבמצב שבחרתם בהלוואה, הריבית שתשלמו עבור ההלוואה תהיה נמוכה באופן משמעותי לעומת ריביות שחברות האשראי והבנקים מציעים לכם עבור הלוואות דומות. יש לקחת בחשבון שסך ההלוואה לא יעלה על 50% מגובה הסכום הצבור בקרן ההשתלמות, כאשר עוד לא חלפו 6 שנים ממועד פתיחת הקרן. אך כאשר עברו 6 שנים ממועד פתיחת קרן ההשתלמות והקרן נזילה, ניתן לקחת הלוואה בשיעור של עד 80% מגובה הקרן.
יש לקחת בחשבון, כי בכל בית השקעה או חברת ביטוח הנהלים הם שונים. לכן, חשוב מאוד לוודא את הנהלים העדכניים בנוגע להשקעה וגובה הריבית מול המקום בו השקעתם את הכסף שלכם.
עם זאת, להלוואה מקרן ההשתלמות יש מספר חסרונות-
- כאשר לוקחים הלוואה מקרן ההשתלמות לא ניתן למשוך את שארית הסכום או חלק ממנו עד להשלמת ההלוואה.
- בתקופות של משבר כלכלי (לדוגמא, תקופת הקורונה היא דוגמה מצוינת לכך בה עסקים רבים פשטו רגל), בית ההשקעות יוכל למנוע מכם את היכולת לבקש הלוואה.
- במידה שלקחתם הלוואה מקרן ההשתלמות לא ניתן להעביר את הכסף שלכם לבית השקעות אחר עד להשלמת ההלוואה.
פדיון קרן השתלמות- חשוב לדעת
גם לאחר שחלפו 6 שנים, מומלץ להשאיר את הכסף בקרן ההשתלמות, אלא אם כן אתם צריכים כסף נזיל ואין לכם ברירה אחרת. רוב היועצים הפיננסיים ממליצים להשאיר את הכסף בקרן, שכן מדובר באפיק חיסכון מעולה. אך, ברגע שאתם מושכים את הכסף מקרן ההשתלמות, אפילו באופן חלקי, לא תהיו זכאים להמשיך בהפקדות נוספות ותהיו מחויבים בפתיחת קרן השתלמות אחרת. במצב כזה למעשה תתחילו מאפס. כמובן שככל שהסכום המופקד בקרן ההשתלמות יהיה גבוה יותר כך התשואה תהיה גבוהה יותר.
פדיון קרן השתלמות- כיצד?
פדיון קרן השתלמות מתבצע בתהליך מסודר מול חברות הביטוח ורשות המסים. לשם כך יש לבצע מספר פעולות-
- תחילה יהיה עליכם לשלוח בקשה לפדיון קרן השתלמות. הבקשה תימסר על גבי טופס של בית ההשקעות שמנהל את הקרן שלכם. את הטפסים הללו ניתן למצוא באתר החברה.
- לאחר מילוי הטופס, יש לצרף מספר מסמכים ביניהם צילום תעודת זהות ואישור בנקאי המעיד על חשבון השייך לעובד (בעל הקרן).
- במקרה של פדיון קרן השתלמות לשכיר, יש להמציא מכתב מהמעסיק. זאת יש לעשות מול בית ההשקעות.
- לאחר מכן, תוך 4 ימי עסקים בדרך כלל, אתם אמורים לראות את הכסף בחשבון שלכם. בדרך כלל בשלושת הימים הראשונים יצרו אתכם קשר, על מנת לוודא את אמינות הבקשה והאם יש צורך בהשלמת טפסים.
פדיון קרן השתלמות- תנאים להטבות מס
הטבות מס, ניתנות בתנאים מסוימים. הטבות המס יכולות לכלול גם פטור מתשלום מס בגין רווחי הון, בעיקר עבור עצמאים. כמו כן, הטבות מס יכולות להיות גם החזרי מס בגין הפקדות לקרן השתלמות. אז מה התנאים להטבות מס?
שכירים
- בתנאי שהפרשות המעסיק לא עולות על 7.5% משכר הברוטו של העובד ולא יותר מפי 3 מהפרשות העובד לקרן השתלמות.
- בתנאי שהשכר השנתי מגיע לתקרה של 188,544 ש"ח (נכון לשנת 2022).
- בתנאי שפדיון קרן ההשתלמות לאחר 3 שנות ותק בקרן, נעשה לצורך לימודים או מימון השתלמות.
- בתנאי שפדיון קרן השתלמות נעשה עקב הגעה לגיל פרישה.
- בתנאי שפדיון קרן השתלמות נעשה לאחר שש שנים מיום ההפקדה.
עצמאים
- משיכה שלא לפני המועד שנקבע – שש שנים.
- הטבת מס על חלק מההפרשות עד לתקרה המותרת.
עצמאי שהוא שכיר
עובד שמקבל מהמעסיק הפרשה לקרן השתלמות ובנוסף לכך מפקיד לקרן השתלמות בתור עצמאי יהנה מהטבת מס כפולה בכל אחת מהקופות. אך גובה ההטבה תלוי בגובה ההפרשה שבוצעה בתור שכיר.
כעצמאי, עובד זה יכול להנות מהטבות מס עבור הפקדות לקרן השתלמות בהתאם לתנאים הבאים-
- סכום ההפקדה לא עולה על 4.5% מסך הכנסות באותה שנה.
- סכום ההפקדות לא עולה על 4.5% מסכום התקרה.
עובדי הוראה
עובדי הוראה זכאים להפרשות מוגדלות לקרן השתלמות. לכן, זכאים לפטור גדול יותר ממס הכנסה. לבירור הזכות יש להגיע ליועץ פיננסי.