קרן השתלמות היא תכנית חיסכון שמומלצת על ידי המדינה ולכן בין היתר ניתן להמשיך להפקיד בה ואף לצבור זכויות גם כאשר מחליפים מקום עבודה. גובה ההפקדה בקרן נקבע לפי השכר, שיעור הפקדת המעביד ושיעור הפקדת העובד ואפשר להשתמש בכסף לכל מטרה אחרי 6 שנים כולל רווחי ההון עם פטור ממס
המשמעות בפועל היא שהחוסך מפקיד כספים על בסיס חודשי ולאחר 6 שנים הוא יכול להשתמש בהם לכל מטרה. המשיכה כוללת את רווחי ההון של הקרן והכספים פטורים ממס. שכיר לדוגמא רשאי להפריש בכל חודש עד 2.5% מהמשכורת שלו, בעוד המעסיק מעביר עד 7.5% נוספים או פי שלושה מגובה הפרשת השכיר (הגבוה מביניהם). למרות שלא קיימת חובה מצד מעסיק במגזר הפרטי לפתוח לעובד את הקרן, זו הטבה שניתן ואף רצוי לבקש כחלק מהמשא ומתן לתנאי ההעסקה.
איך תדעו האם כדאי לכם להחליף קרן?
גובה ההפקדה בקרן נקבע על ידי פרמטרים אחידים ולכן השאלה האם לעבור לקרן חדשה או להישאר בקרן הקיימת היא פונקציה של ביצועים ודמי ניהול. הגורמים המשפיעים על גובה ההפקדה הם גובה השכר, שיעור הפקדת המעביד ושיעור הפקדת העובד. גובה השכר הוא תמיד הבסיס לחיסכון ותקרת השכר לשכירים עומדת נכון להיום על 15,712 ש”ח לחודש. הפקדות מעביד מעבר לתקרת השכר הנוכחית מחויבות במס שולי על ההפקדה העודפת, כמו גם מיסוי רווחי הון בשיעור של רבע מהרווח הריאלי במועד המשיכה.
מה המשמעות של פתיחת קרן במעמד עצמאי?
מעמד עצמאי משנה במספר מובנים את אפשרויות החיסכון לטווח קצר, בינוני וארוך. קרן השתלמות לעצמאיים נפתחת על ידי עמיתים יחידים שמדווחים על הכנסה מעסק או משלח יד. עצמאי אמנם לא מוגבל בסכום שאותו הוא יכול להפקיד לקרן, אך קיימת הגבלה על גובה הסכום שעבורו הוא יהיה זכאי להטבת מס. למעשה, הטבת המס היא המוטיבציה העיקרית של העצמאי לפתוח קרן השתלמות כי עבורו אין מעסיק שמוסיף הפקדות. זו גם הסיבה בגללה כדאי להכיר את גובה ההפקדות הזכאיות להטבה מן הסוג הזה.
עצמאי יכול להתייעץ עם אנשי מקצוע כדי לחשב את הסכום המוכר למס. החישוב מנכה 2.5% מהההכנסה החייבת מתוך סך הסכום שהופקד, כך שעצמאי שמפקיד 5% יוכר לצרכי מס של 2.5% מההכנסה החייבת שלו בלבד. מצד שני, הוא יכול להתעודד מכך שהטבת מס על רווחי הון אינה מוגבלת לאחוז מסוים: ההטבה ניתנת לכל סכומי ההפקדה ועד תקרה מוגדרת שעומדת נכון להיום על 18,240 ש”ח. תקרת ההפקדה משתנה כל שנה בהתאם לקביעת משרד האוצר וניתן להתעדכן לגביה באתר הרשויות.